Verzorgingstips
Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten
Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.
Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!
Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.
Voetlotions
In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!
Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!
Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.
Loop met uw blote voeten door het zand!
In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage!
Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!
Wetenswaardigheden
- Een kwart van alle beenderen in je lichaam zit in je beide voeten. Je hebt per voet 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren of pezen.
- Je voeten zijn de meest gevoelige plek als het gaat om kietelen. Dat komt omdat je voetzool de plek is met veruit de meeste zenuwuiteinden. Daarnaast zitten deze zenuwuiteinden ook dichter tegen de huid aan. Waarom je reactie anders is als je jezelf kietelt is omdat je hersenen weten dat het eraan gaat komen en er zo minder sterk op reageren.
- Er zitten ongeveer 250.000 zweetklieren in je voeten. Deze scheiden maar liefst een kwart liter vocht per dag af. Zo gek is het dus niet dat je af en toe last hebt van zweetvoeten.
- Nagels kunnen op termijn verkleuren door gebruik van nagellak. Dit is mogelijk omdat nagels vrij poreus zijn. Gebruik daarom voorafgaand aan het lakken altijd een basiscoat.
- Het komt regelmatig voor dat voeten niet gelijk van afmeting of vorm zijn. Zo kan de ene voet iets groter of dikker zijn dan de andere voet, met het gevolg dat de ene schoen uitstekend past en de andere schoen soms niet goed past of zelfs knelt.
- Je voeten zwellen gedurende de dag een beetje op. Als je gaat shoppen, bewaar het passen en kopen van schoenen daarom tot het einde van de middag. Anders loop je het risico te krappe schoenen te kopen. Dit zorgt weer voor eelt en likdoorns. Door het opzwellen kunnen voeten tot wel 5% groter worden. Tijdens rust of slaap herstellen de voeten weer tot hun oorspronkelijke grootte.
- We lopen in ons leven gemiddeld wel drie keer de wereld rond. Iemand van 70 jaar wel vier keer. Onze voeten krijgen dus flink wat te verduren. Niet gek dus dat we cliënten hebben met zoveel uiteenlopende klachten en ons beroep zo belangrijk is.
- Diabetici hebben meer kans op voetproblemen. Bijna een kwart van hen heeft voetproblemen. Het begint meestal met eelt en wondjes, maar kan snel erger worden als kleine problemen niet goed en regelmatig wordt behandeld.
- Vrouwen hebben vaker last van koude voeten dan mannen. Dat komt onder andere door een verschil in vetverdeling en een andere hormoonspiegel. Heb je koude voeten? Dan kan een voetmassage uitkomst bieden.